ΕΡΕΧΘΕΙΟ

Της Τέρπου Χαραλαμπίας

Α2

Το Ερέχθειο είναι ένα οικοδόμημα γνωστό σε όλο τον κόσμο για τις Καρυάτιδες. Ήταν αφιερωμένο στη λατρεία διαφόρων θεοτήτων. Κατασκευάστηκε από πεντελικό μάρμαρο στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, πιθανόν από τον Μνησικλή. Η αίθουσα του ναού χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα.

Στο ανατολικό υπήρχε το άγαλμα της θεάς Αθηνάς, που είναι γνωστό ως «ξόανο», επειδή ήταν κατασκευασμένο από ιερό ξύλο ελιάς.

Στο δυτικό τμήμα, που ήταν χωρισμένο σε τρεις αίθουσες, βρίσκονταν οι βωμοί του Ποσειδώνα, του Ήφαιστου, του ήρωα Ερεχθέα και του τοπικού ήρωα Βούτου.

Στη βόρεια πλευρά υπάρχει ένα τμήμα με τέσσερις κίονες ιωνικού ρυθμού στην πρόσοψη και με δύο κίονες στα πλάγια.

Στη νότια πλευρά, η οποία «βλέπει» προς τον Παρθενώνα, ξεχωρίζουμε ένα άλλο τμήμα του ναού, στο οποίο, αντί για κίονες, υπάρχουν έξι γυναικεία αγάλματα ύψους περίπου 2, 30 μέτρων. Ονομάστηκαν Καρυάτιδες από το Βιτρούβιο, επειδή ως μοντέλα για αγάλματα χρησιμοποιήθηκαν κορίτσια από τις Καρυές, πόλη που βρίσκεται κοντά στη Σπάρτη. Η δεύτερη κόρη από αριστερά αφαιρέθηκε από το λόρδο Έλγιν και στη θέση της τοποθετήθηκε μια ψεύτικη. Σήμερα έχουν τοποθετηθεί στη θέση τους αντίγραφα εξαιτίας της μεγάλης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπλης.

 

 

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Της Τέρπου Χαραλαμπίας

Α2

 

Φτάνοντας στην είσοδο της Ακρόπολης, συναντάμε τα Προπύλαια. Το οικοδόμημα αυτό χτίστηκε στην εποχή του Περικλή. Είναι το πρώτο κτίριο που συναντά κανείς μπαίνοντας στην Ακρόπολη. Είναι έργο του αρχιτέκτονα Μνησικλή και οικοδομήθηκε το έτος 435 π.χ. συνδυάζοντας στοιχεία δωρικού και ιωνικού ρυθμού. Μέσα στην κεντρική αίθουσα του περνούσε ο δρόμος που οδηγούσε στην Ακρόπολη.

Τα Προπύλαια δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν, γιατί τρία χρόνια μετά το ξεκίνημα των εργασιών ξέσπασε ο Πελοποννησιακός Πόλεμος. Για την οικοδόμησή τους χρησιμοποιήθηκε Πεντελικό μάρμαρο σε συνδυασμό με μάρμαρο από την Ελευσίνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ

ΛΕΥΚΟ ΨΩΜΙ
Όσο παράξενο και αν σας ακούγεται το ψωμί είναι το καλύτερο ξεσκονόπανο για τους πίνακες σας.

ΚΕΤΣΑΠ
Μην τη βάλετε στα ρούχα αλλά για τα χάλκινα και επίχρυσα σκεύη σας στην κουζίνα ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε τους λεκέδες είναι η έτοιμη σάλτσα ντομάτας.

ΡΥΖΙ

Με λίγο ζεστό νερό και μία γενναιόδωρη κουταλιά ρύζι μπορείτε να καθαρίσετε κάθε στενό βάζο που δεν χωρά το χέρι σας. Απλά ρίξτε μέσα τα υλικά και ανακινείστε άγρια για να γίνει το βάζο σας καθαρό σαν καινούργιο.

ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ

Το υλικό αυτό είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε τους λεκέδες από κεριά. Ρίξτε τη γλυκερίνη σε λίγο μπαμπάκι και τρίψτε το λεκέ μέχρι να καθαρίσει.

ΣΟΔΑ
Η σόδα που πίνετε είναι ιδανική για να κάνετε τα ανοξείδωτα σκεύη σας να γυαλίζουν. Τρίψτε με ένα πανί που έχει βρέξει στη σόδα και μετά περάστε από πάνω με ένα άλλο στεγνό πανί.

ΑΛΕΥΡΙ
Οι λαδιές στα χαλιά πρέπει να ξέρετε πως φεύγουν με αλεύρι. Όταν το χαλί σας λερωθεί, ρίξτε αλεύρι πάνω από το λεκέ και αφήστε για μισή ώρα για να απορροφήσει το λεκέ. Μετά κάντε απλά σκούπα.

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

Της Τέρπου Φωτεινής

Β2

 

Ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία στο λόφο της Ακρόπολης είναι ο ναός του Παρθενώνα.

Άρχισε να χτίζεται πάνω στα ερείπια ενός άλλου ναού που είχαν καταστρέψει οι Πέρσες και είχε κτιστεί την εποχή του τύραννου Πεισίστρατου. Είναι έργο του Ικτίνου, ο οποίος τον σχεδίασε και του Καλλικράτη ο οποίος επέβλεψε όλη τη διαδικασία κατασκευής. Τα αγάλματα είναι έργο του γλύπτη Φειδία, που ήταν ο ονομαστότερος γλύπτης της εποχής. Ο Παρθενώνας ονομάστηκε Μέγας Ναός. Το όνομα Παρθενώνας το πήρε από ένα θάλαμο του ναού όπου συγκεντρώνονταν οι παρθένες που υπηρετούσαν τη θεά Αθηνά και που ονομαζόταν Παρθενών.

Σήμερα σώζεται ένα μέρος του ναού, ο οποίος ήταν περίπτερος, δηλαδή είχε και στις τέσσερις πλευρές του κολόνες, και μάλιστα διπλή σειρά.

Στο εσωτερικό ήταν στημένο το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς που το ύψος του μαζί με το βάθρο έφτανε τα 15 μέτρα.

Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν τα καλύτερα υλικά. Ξυλεία από τη Θράκη και το Λίβανο, ελεφαντόδοντο από την Αίγυπτο, χρυσάφι από τη Θράκη και τη Λιβύη καθώς και μοναδικής ποιότητας μάρμαρο από την Πεντέλη.

Η ανέγερση του ναού κράτησε εννιά χρονιά. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στη γιορτή των Μεγάλων Παναθηναίων το έτος 439, αλλά ο στολισμός του με αγάλματα συνεχίστηκαν ως το 432 π.χ., οπότε και ολοκληρώθηκαν τα έργα κατασκευής.

Ο Παρθενώνας υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά στην ιστορία του το 1687. Στις 26 Σεπτεμβρίου οι Βενετσιάνοι πολιορκούσαν την Αθήνα, όπου ένας πυροβολητής τους έστειλε μια οβίδα στην Ακρόπολη, και αυτή έπεσε στον Παρθενώνα, που οι Τούρκοι τον χρησιμοποιούσαν ως αποθήκη πυρομαχικών. Αποτέλεσμα της έκρηξης ήταν να καταρρεύσει η στέγη του και να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του ναού μαζί με πολλά αγάλματα.

Αργότερα, η καταστροφή ολοκληρώθηκε από τον Άγγλο Έλγιν, ο οποίος κατάφερε να πάρει άδεια από τις τουρκικές αρχές για να αφαιρέσει όσα γλυπτά ήθελε και να τα μεταφέρει στο Λονδίνο. Οι εργάτες που τα ξεκολλούσαν έσπασαν αρκετά από τα αριστουργήματα που κοσμούσαν το ναό. Τα αγάλματα που αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν από τον Παρθενώνα, γνωστά ως «Ελγίνεια Μάρμαρα», μεταφέρθηκαν στην Αγγλία και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Της Τέρπου Φωτεινής

        Β2

 

Κάθε φυσικό φαινόμενο περιέχει ή αποθηκεύει μια ποσότητα που ονομάζεται ενέργεια. Οποιαδήποτε μορφή δράσης από τα παιδικά παιχνίδια έως τη λειτουργία των μηχανών προϋποθέτει κατανάλωση ενέργειας. Η ενέργεια με την οποία τροφοδοτείται ο πλανήτης μας προέρχεται σχεδόν εξ? ολοκλήρου από τον ήλιο. Μπορούμε να μιλήσουμε για πολλές μορφές ενέργειας:

Μηχανική ενέργεια: Συνδυάζει την κινητική και τη δυναμική ενέργεια.

Κινητική ενέργεια: Είναι η ενέργεια που έχει ένα σώμα όταν κινείται, εκτελεί περιστροφή ή ταλάντωση.

Δυναμική ενέργεια: Είναι η ενέργεια που έχει ένα σώμα λόγω της θέσης ή της κατάστασής του.

Ηλεκτρομαγνητική ενέργεια: Συνδυάζει την ηλεκτρική με τη φωτεινή ή την ενέργεια της ακτινοβολίας.

Ηλεκτρική ενέργεια: Είναι η ενέργεια που μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα. Με τη χρήση του ηλεκτρισμού η ηλεκτρική μετατρέπεται σε άλλη μορφή ενέργειας.

Θερμική ενέργεια: Με τον όρο θερμότητα εννοούμε την ενέργεια από ένα σώμα υψηλής θερμοκρασίας σε άλλο με χαμηλότερη θερμοκρασία.

Ηλιακή ενέργεια: Προέρχεται από τον ήλιο και είναι ανεξάντλητη..